Willem en het Gentiaanblauwtje

web teaser

(Dutch project)

Klopt alles wat wetenschappelijk is aangenomen? Of kan je als Drentse hobby-onderzoeker en vlinder-fanaat het tegendeel bewijzen?

De rups van het Gentiaanblauwtje imiteert de geuren van de Moeras Knoopmier-larven. De nietsvermoedende mieren nemen hem mee in hun nest waar hij zich het komende jaar laat verzorgen. Een jaar later ontpopt de vlinder boven in het nest en moet hij snel naar buiten vluchten. De wetenschap beweert al meer dan 30 jaar dat hij anders gepakt zou worden door de mieren die hem hebben ontmaskert.

Dat laatste gelooft Willem alleen niet. Volgens hem worden ze als net uitgekomen vlinder helemaal niet direct aangevallen door de mieren… Al jaren wil hij het tegendeel bewijzen en dit mysterie ontrafelen.

In deze film volgen we deze zeer gedreven en gepassioneerde vlinder-fanaat op zoek naar het antwoord. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Zowel de Klokjesgentiaan, de Moeras Knoopmier als het Gentiaanblauwtje zijn aan zeer specialistische eisen gesteld. In het persoonlijke vlinderparadijs van Willem is er ondanks zijn inspanning de afgelopen 2 jaar maar 1 exemplaar waargenomen, wat in het verleden in de tientallen liep. Willem laat zich alleen niet kisten, en gaat volop door met het jaarlijks uitzetten van rupsjes tot het mysterie is opgelost.

EUROPA'S WILDE ICONEN

europe project

(Dutch project)

Check dit avontuurlijke, wilde en energieke natuurprogramma! De beste en meest avontuurlijke Nederlandse natuurfilmers roadtrippen door Europa naast de meest afgelegen en wilde gebieden van ons continent. Dagenlange tochten op zoek naar de elanden, overnachten boven in de bergen voor de bronst van de alpensteenbock, ons temidden bevinden van tienduizenden kraanvogels en schuilhutten midden in de wildernis moeten bouwen voor de paringsdans van de korhoen. Wij gaan opzoek naar Europa's wilde iconen!